Search
Χωροταξία – Πολεοδομία – Περιβάλλον στον 21ο αιώνα. Ελλάδα – Μεσόγειος
33.00
Author: Συλλογικό έργο
ISBN: 978-960-9439-03-9
Condition: Like New
Ο συλλογικός αυτός τόμος είναι προϊόν της εμπειρίας και της γνώσης πολλών και διαφόρων ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με τα θέματα τα οποία πραγματεύονται, είτε από τη θέση του πανεπιστημιακού δασκάλου και ερευνητή είτε από εκείνη του στελέχους της δημόσιας διοίκησης και του επαγγελματία- μελετητή. Επίσης, είναι το αποτέλεσμα της γνώσης, των εργασιών . . .
Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη: Ο ρόλος του αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
25.00
Author: Συλλογικό έργο
ISBN: 9789602186985
Condition: Like New
Στην Ελλάδα, παρά τη συσσωρεμένη εμπειρία από σεισμικές καταστροφές, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, πολλές πτυχές από τις διαδικασίες αποκατάστασης-ανασυγκρότησης δεν καταγράφηκαν συστηματικά, δεν αποτιμήθηκαν και, το κυριότερο, δεν εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο σώμα γνώσης. Ο συλλογικός αυτός τόμος είναι μια απόπειρα σύνθεσης ενός corpus γνώσης, διεπιστημονικού και διατομεακού . . .
Εκπαίδευση και έλεγχος του χώρου: Από το οθωμανικό μιλλέτ στο ελληνικό κράτος του Μεσοπολέμου
15.00
Author: Γιώργος Κρητικός
ISBN: 978-960-256-693-0
Condition: Like New
Το βιβλίο αυτό αναλύει το ρόλο της ελληνικής εκπαίδευσης στον έλεγχο του κοινωνικοοικονομικού και εθνικού χώρου σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από τις ελληνορθόδοξες κοινότητες του ορθόδοξου μιλλέτ στη Μικρά Ασία έως και την κοινοβουλευτική ή τη μεταξική περίοδο στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Αντιλαμβάνεται το σχολείο τόσο ως καθρέφτη κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών σχέσεων όσο και ως ασφαλιστική δικλείδα προώθησης ή αποτροπής αλλαγών και αναπαραγωγής υφιστάμενων δομών. Ιδιαίτερα μετά το τέλος του πολέμου στη Μικρά Ασία και την έλευση πάνω από 1.200.000 προσφύγων, η εκπαίδευση λάμβανε τις διαστάσεις ενός διαβατηρίου για κοινωνική κινητικότητα και βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο αυτών όσο και των γηγενών. Από την άλλη πλευρά, κρίθηκε αναγκαίο να ενσωματωθούν στον υπό συγκρότηση εθνικό κορμό οι γλωσσικές μειονότητες και οι πολιτιστικές περιφέρειες του ελληνικού κράτους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται πώς η εκπαιδευτική πολιτική προς τα ξένα και μειονοτικά σχολεία ή η γλωσσική μεταρρύθμιση συνέβαλαν σε κάτι ανάλογο. Ταυτόχρονα ερευνάται πώς ένα επιλεκτικό άνοιγμα των διόδων εκπαιδευτικής κινητικότητας προσδιόριζε τη μαζική παραγωγή ενός εργατικού δυναμικού, την πραγματική μείωση των αναλφαβήτων καθώς και των αποφοίτων-“θεσιθήρων” . . .
Η Ανάπτυξη σε μια Πολυλειτουργική Ύπαιθρο
14.00
Author: Ανθοπούλου Θεοδοσία, Ιωσηφίδης Θεόδωρος, Κασσίμης Χαράλαμπος, Κούτσουρης Αλέκος, Μυγδάκος Ευθύμιος, Νικολόπουλος Τάκης, Παπαδόπουλος Γ. Απόστολος, Πατρώνης Βασίλης, Σαφιλίου Κωνσταντίνα, Ψαλτόπουλος Δημήτρης
ISBN: 978-960-01-1001-8
Condition: Very Good
Ζούμε σε μια περίοδο όπου έχει κορυφωθεί το θεωρητικό και πολιτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς συντελείται μια σημαντική «επέκταση της αγροτικότητας». Η επέκταση αυτή οφείλεται στις μεταβολές που παρατηρούνται στο περιεχόμενο της αγροτικότητας λόγω των σύνθετων αλληλεπιδράσεων και των συγκρούσεων ανάμεσα στο παγκοσμιοποιούμενο σύστημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροτικού χώρου. Στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, διαφαίνεται η ανάγκη μιας νέας προσέγγιστης για τη θεώρηση της ανάπτυξης της υπαίθρου. Παράλληλα, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι υφίστανται στενές, συμπληρωματικές ή/και ανταγωνιστικές, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ύπαιθρο και στον αστικό χώρο. Η πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τον Ιούνιο 2003 προβλέπει την ενδυνάμωση της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή του «δεύτερου πυλώνα» της ΚΑΠ, με τη διοχέτευση περισσότερων πόρων σε αυτή, την εγκαινίαση νέων μέτρων για την προώθηση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και της ευημερίας των ζώων και την υποβοήθηση των Ευρωπαίων αγροτών να επιτύχουν υψηλά επίπεδα ποιότητας στην παραγωγή τους. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την προώθηση των διαδικασιών αλλά και των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης, καθώς οι εξελίξεις παρουσιάζονται ραγδαίες και οι σχετικές συζητήσεις είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία έρχεται ο παρών συλλογικός τόμος να υπογραμμίσει ορισμένα νέα ζητήματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία της υπαίθρου, αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την ανάπτυξή της. Η χρήση του όρου «ύπαιθρος» δεν οδηγεί απλώς στην υπογράμμιση της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος για τη συνολική εξέταση του αγροτικού χώρου, αλλά επισημαίνει την ανάγκη θέασης της υπαίθρου ως ενός πεδίου όπου υφίστανται πολλαπλές δράσεις, διαφορετικές παραγωγικές δραστηριότητες, ετερογενείς χρήσεις των φυσικών πόρων και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά στρώματα με αντικρουόμενες αντιλήψεις για την ανάπτυξη του χώρου που προωθούν ποικίλες προσπάθειες ιδιοποίησης τμημάτων του χώρου αυτού. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)